Tuesday, 23 August 2011

CoRNflaKes Madu UntuK rAYa...

arini off so, plan tuk wat biskut raye mesti berjlan seperti biase..pagi2 pegi beli barng sebab smgat nk wat biskut ni...sy nk kongsi ngn kawan2 pe yg sy da wat..siap cara wat sekali...bahan2 ni korang boleh agak sendiri nak wat banyak mane...tp sy way dlm 300 biji.

bahan2:-                           * 2 butter cup
                                         * 2 cawan gula
                                         * 500g madu / lebih pon xpe (ape2 jenama je)
                                         *2 kotak cornflakes
                                         *kismis
                                         *cerry
                                         *bijan
                                         *choclate rice (tuk hiasan)



                                                           mule2 cairkan butter cup

                                             bila butter da cair masukkan gula.. n kacau..

                                         bile gula da mesra baru letakkan madu.

                                              kacau sampai gula n madu da sebati

                                                     ok pastu masukkan kismis

                                                            masukkan bijan

                                                      kemudian masukkan cerry merah

                                                   pastu baru masukkan conflakes n kacau..

                                           bile da siap masukkan dlm acuan mcm ni n bakar

                                           ok da ciap..nak susun dlm bekas ni..


penat sgt wat biskut ni..yang penting puas hati dok wat sorang2...ok sila cube ye..:)

Monday, 15 August 2011

BreAD RaInBOw MaRBle PuDDinG By Me!!

Harini tibe2 nak makn puding,so i carila bhan2 n pe2 yg sepatutnye tuk kuih ni,around 15 ringgit je, da lame sebenanye nk mkn puding ni, kebetolan hari ni cuti,so bolehla wat kan tok family i..huhu




yang ni da siap dlm loyang sudah beku




                              warne yg ade plak,hijau,purple,merah n coklat..



     
                                    ha,ni da siap potong2 da..x mkn lg tau..huhu


          



Anda dirumah boleh mencube ye..senang je,20 minit da siap...ini adelah percubaan sy yg pertama..so bile lg kita nak belajar kan,alih2 dok didapur jugak...kalu nk cube,bolehla ambil resepinye seperti berikut:-



 *4 keping roti

*2 biji telor

* 1/2 cawan susu pekat

*170 ml susu cair

*8 gram serbok agar

*1/2 cawan gula

*2 sudu besar butter or marjerin

*3 1/2 cawan air

*2 susu besar serbok koko


Cara-cara membuatnye:

-Didikan 3 cawan air,serbok agar2 dan gula dlm periuk
-Blend roti,telor susu pekat,susu cair dan air 1/2 cawan
   -Kemudian masukkan dlm periuk agar2 yg mendidih tadi
-Masukkan butter/ marjerin dam kacau rata sampai didh
              -Bahagi 4 bhagian kpd warna-warna yg anda nak-kacau dgn cepat
-Tuang secara berselang seli dlm loyang
-Then simpanla dlm peti sejuk selama  sejam

Kawan dirumah boleh mencube ye..:)


Sunday, 7 August 2011

Kenapa Wanita Suka Menangis??

Wahai wanita2 disana knp ek korang suke sgt nangis2,bile putus cinta je nangis,bile kena marah sikit nangis,sumenye lah pe2 hal nak nangis..umm samela ngn org yg tulis nih,,haipp!!






Tapi knp mesti menangis??nak tau sebabnye:-


Ketika wanita menangis,
bukan bererti dia mengeluarkan senjata terampuhnya,
melainkan dia mengeluarkan senjata terakhirnya.



Ketika wanita menangis,
bukan bererti dia tidak berusaha menahannya,
melainkan kerana pertahanannya sudah tidak mampu lagi membendung air mata,

wanita juga menangis untuk tuk melepaskan pe yang die pendam n rase hati die,
so,bile die da puas menangis, die akan rase lega n masalh n lukanye akan hilang..





                                       


Wanita jugak menggunakan air mate tok melepaskan menahan rase sabar,
serious,bile perempuan marah n tak tahan amarah die pd seseorang, kemudian die akan menagis..
sebab die hati begitu sensitif...terutama org yg die syg....


Air mate jugak simbol cinta n keluhuran seorang wanita kpd kekasih or yg disayangi..
mereka xdpat nak meluahkan dengan kate2, so diorang menangis sebgai tanda cinta yg sejati...
kadang2 lelaki diluar sana xfaham knp wanita menangis...mereka harus bersyukur sebab masih ade wanita menangis tok mereka..bile wanita da betol2 tawar hati n betol2 fedup ngn sikap lelaki yg menjengkelkan,
tiada lagi air mate, n barulah lelaki melutut n merayu kpd wanita....walau lelaki itu menangis tahap kucing beranak sekali pon....




p/s: kpd kaum lelaki diluar sana..mesti lah tahu serba sedikit pe disebalik air yg mengalir dari kelopak mate wanita itu...sebaik lelaki ialah lelaki yang menyapu air wanita dengan tangannye sendiri...

Saturday, 6 August 2011

Doa Penerang Hati

Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmatMu
dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu,
wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku.
Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku

Bacalah selepas solat..InsyaAllah.

Wednesday, 3 August 2011

Gaya n Stlye Shawl zhara

                                                      ni tiru style hana tajima la konon


                                                                ni pakai pashmina
























Ni antara yg gile fesyen..tapi sekrang i still mgekalkan gaya shawl ni..da jrg sgt nk pk pkai tudung bawal tu..kalau pg mane2 or pasar mlm..i akan beli 2 or 3 helai shawl..x kisahla mahal ke murah..i bedal je,asalkan cantik n selesa dipakai..kawan2 cubela pkai..jgn malu2..ok,pasni i nak tunjuk tutorial mcmne i pkai shawl yg cantik n simple..bye2.

Makan di mana?- kfc-

Mase ni nak jumpe ngn my bff..si ipah n farah..maklomla sejak da keje n masing2 da belajar..ni nak jejak kasihla..jumpe la balik..walaupon skjap je..borak2,mkn2...xpuas jumpe korang..arap2 raye ni jumpe la korang ye..terjah umah ipah..:B

                              diorang ni kalau dpt brgambar mmg sempoi la...farah,ipah.


                        Nila kalau gmbar pkai fon..aku dok kat blkang pon..nampk sikit je..huhu

               lepas mkn amik la gambar kngan kan..windu nk kuar mcm ni,tgok tuh pkai bju keje lg..


                                                                  peace no war ok!

                                                          best sgt jumpe korang k

                                                            they of the best

                                                        Aksi kekenyangan..
Smpai sini jelah ye..xde pe nk cite dah..ni yg wat lapor nih..cheese wedges dlm kpla..terbyg2 da ni..bye.

Surprise birthday dari boss tersyg...

sebenanye berday i da lepas..tapi saje nk kongsi excited kat korang...i sambut 3 hari seblom berday i sampai..alang2 wat sekali ngn kawan 1 opis i..die pon bulan yg same tapi tarikh lain2..maklomla org sponsor..tapi ni yg terbaik punye!!



                   nak promote kek ni dulu..memang besar gedabak kek ni tau..


                                pe2 hal ade gakla makanan ringan yg lain...
                   menanti saat potong kek...aikk,mane orgnye?

                         ya akhirnye...aikk,malu2 konon tiup lilin..mcm budak2 je..


                     jgn lupe kpd cik anis..nak merasa potong kek jugak..hikhik


                                  bersama tuan yg mesponsor kek mase tuh...miss marina



                                          nak cuap2..bukan senang dapat boss yg suap2 staff die..


                              mkn pon sempat posing lg...thanks to akak marina...



kpd kak  marina yg baik hati yg dtg dari mentakab semata2 nak sambut berday kat kitaorg ni,memang terharu sgt bila org ingat berday kite...xde adiah pon xpe, cukupla doa n mgingati shaja...harap2 ade lagi la taun depan wat surprise party mcm ni...,ade lagi pic nak kongsi kat korang..yg ni plak berday mak i ,jatuh jugak bulan 6..i pon nterframe samela..i sponsor plak kali ni,i bawak family i pegi mkn kat hotel plaza lipis inn..sekali sekala mkn kat hotel kan asik wat kat umah je..ni adelah cadangan kakak i dan i..so layanla dulu..



nila kek nye..yg ni i sponsor special tok mak i..krim aiskrim..sedap lagi dr kek biase tuh..leh telan teros..



i order awal2 mknan ni semua..kami just dtg n terus duduk je..steambot tu..


                  ni akak i..yg sekali sponsor tuk party ni..nak mulakan masakn..huhu


                        adik i amik alih tok masukn bhan2 ke dlm periuk..menanti dgn sabar ye..


                         tibela mase ayah i cuap kek kat mak i..romantik gitu..


          adik2 n  yg tengah tu abg sulung i..ngah tunggu stembot masak..mkanan yg lain x sampai lg


Tahun ni memang best giler sambut plak kat hotel..ngat tahun dpn nak wat ketne ek??teringin nk bawak family kat tepi pantai la ...humm,mx2 la dapat..amin..tuk family tersyg..sanggup wat pe saje..yelah bila lagi nak belanja kan..i plak da bekerja..nak jugakla belanja n merasa hasil titik peloh i..oklah..puas da i menaip n menaip..bayk lg benonye nak kongsi..klah..daa..:D